Vana aja koolilood viisid külastajad vanu , armsaid aegu meenutama

Kui tihti püüdleme oma juurte juurde, nii tunnevad inimesed huvi selle vastu, kes nad on, kes olid esivanemad, millega tegelesid. Tore, et nimetatud koolilood said alguse Mare Ülemaante ja Ene Raua poolt, kes väärustavad paiga pärandkultuuri.

Paljuski inimesi kannustab L. Meri öeldu: taim ilma juurteta kuivab ära ja teatud mõttes närbub ka inimene ilma minevikku tundmata. Tore on osaleda neil üritustel, kus sünnib meeldejäävat oma kodupaigas. Jätkaksin, idee sai alguse Vana-Vigala küla pühendumisest EV 100 juubeliüritusele. Taaselustada üks vana koolipäev Vana-Vigala algkoolis olnuna, teisalt meenutada elutöö Vigalas teinud õpetaja Ester Randvere. Seega koolipäev algas temanimelise pingi avamisega raamatukogu ees, jaamahoone ees, kus rongid ei sõida ligi nelikümmend aastat. Omal ajal Algkoolis töötas nn. õpetajate paar Ester Randvere ja Virve Alliksalu, kellele avati muusikaaastal temanimeline pink, nüüd Estrile. Põhjapoole jaamahoonet said mulda kaks õunapuud, ühe istutajaks Ardo Arusaar, vanaema auks Krügeri tuviõun; teise õunapuu Suislepp istutas Luc Saffre reformatsiooni 500–ks aastapäevaks Puud tutvustavalt sildilt võis lugeda Martin Lutheri öeldut: „kui ka teaksin , et homme on maailma lõpp, istutaksin täna veel õunapuu“. Õunapuude vahel rivistusime ühispildile, see oli hetk Vigala 330 aastases hariduselus. Vana-Vigala külaüritusel osalejaid 50 ringis, kohal E.Randvere tütrepere, pojapere, sugulased, külarahvas, naabrid Teenuselt, tema õpilased.

Peagi sundiski vihm meid koolitundidesse. Jaak Uibu rääkis kooli ja kiriku suhetest. Lugemistunnis Ene Raud meenutas rahvaluule professori M. J. Eiseni elutööd, kelle sünnist septembri lõpul möödub 160 aastat. Ilukirjaga viis kursi Astra Põlma; kehalises turniti Lehte Tamme järelvalvel, Mare Ülemaante üritas mõistust „katsuda“. Tegevust koolipapana juhatas Meelis Välis, kelle kellahelin kutsus nii tundi, kui ka vahetundi ja Ingriti kohvikusse pruukosti võtma. Päeva lõpetas Krista Tõldmakeri seltskonnatants. Suurepärane näitus raamatukogus jääb avatuks kuu lõpuni. Külastage näitust ja hoidke hariduselul silma peal. Teisalt Vigalast on teada-tuntud mitmed nimesid, kaks aastat tagasi tähistasime Bernard Laipmanni, möödunud aastal Ants Laikmaa ja sel aastal Matthias Johann Eiseni tähtpäevi. Jääb tänada inimesi, kes ei pea paljuks väärtustada kohalikku külaelu, olla sisukateks juurtega inimesteks oma kodukandis ja kaugemalgi. Vana aja koolipäev oli sügav kummardus õpetajale, tänud nimetatud külaliidritele ja jätkuvat tegutsemisindu peagi uuenevas vallas. Nimetatud üritus oli hea koostöö näidis Vana-Vigala poolel erinevate asutuste vahel. Kuna Ester Randverele meeldis südamest luuletusi esitada, olla eeskujuks oma pühendumistega järeltulevatele põlvedele.

Lõpetaksin M. J. Eiseni -Juku õigekirjutamisega kimbus (1905) Meie Juku sõjamees, igapäev ta võitleb, ei ta võitle mõõgaga, sulega ta heitleb. Enne veel kui aru saab, vaenlane ju reas, vahib ilma kartmata oma meeste seas. Jukul küllalt tegemist vaenlast eemal hoida. Ega enne sõitmist teel parem aeg ei koida.

Jätkugu huvi möödunu vastu ning koolirõõmu nii suurtele ja väikestele.

Jaan Viska

Artikkel: Raplamaa Ühistöö nr.9

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *