2020 aasta tegemised

Jätkusuutlik külaliikumine

Märjamaa vallas on külaliikumine pika traditsiooniga, kuid viimasel ajal tundub sädeinimeste ja külavanemate entusiast olevat raugenud.

Märjamaa valla külavanemate ühendus on Facebooki lehel postitustega tagasihoidlik ning külade ümarlaua koduleht on infopuuduses. Kuigi külavanemate seltskond väheneb ja ürituste arv langeb,  näitab see, et senised tegijad on väsinud ja sära kadunud. Mis on üldse vabatahtlik tegevus  meie vallas?

Kodanikuühiskond on kokku leppinud, et inimesed teevad  vabast tahtest midagi ühiskonna heaks väljaspool oma kodu ja seda palgata.

Aasta jooksul toimub küll aasta küla konkurss ja sädeinimeste tunnustamine ning mitmesuguste projektide läbiviimine. Kas sellest piisab, et küla elaks ja toimetaks?

Selleks, et korrastada oma kodukoht, peab korraldama talgud või võiks iga kodanik lahtiste silmadega ringi käia ning nii muuseas ka panustada korrashoiule.

Kindlasti on ka inimesi, kes tegutsevad kogukonna heaks , teadmata, et ta on vabatahtlik.

Kõigest hoolimata leidub veel entusiaste, kes viitsivad korraldada tegevusi ning kaasata külaelanikke ning kirjutada projekte.

Aasta 2020 oli Külade Ümarlaua jaoks veidi tagasihoidlikuma suvega. Soetati seltsi telgikatted ja ühele telgile uus kott  koos telgiseinte kottidega. Plaan on veel ka teisele telgile kottide uuendused teha ja ühele telgi uus raam soetada.

Kogemusreisidest toimus väljasõit Tallinna muuseumidesse oktoobris.  Novembris külastati Laupa mõisa ja Olustvere mõisa ning kohtuti Põhja-Sakala vallavanemaga, kes lahkesti Suure-Jaanit tutvustas.

Kuna koroonaperiood on paljud inimesed  kodudesse tööle jätnud, siis ehk nüüd oleks aega tegeleda ka külakroonikaga või sugupuu uurimisega. Igal külal on oma lugu, põneva elusaatusega inimesi või naljakaid ja traagilisi juhtumeid, mis tasuks ajaloo tarbeks üles kirjutada ja jagada.

Peagi on uus mittetulundustegevuse rahastamise periood algamas ning ideed olemas. Koos panustades jõuame palju teha.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *